
För förskolor
Här finns den kompletta pedagogiska dokumentationen av alla kunskapsresor inom naturvetenskap.
Kemi är en värld full av upptäckter och äventyr som väntar på att utforskas, och vem är bättre att leda den resan än vår vän, kemidraken Berta!
Kemi i vardagen
Låt oss dyka in i den fascinerande världen av såpbubblor! Dessa skimrande sfärer av glädje erbjuder mer än bara lek och skratt.
Kemi och såpbubblor
Alla barn känner till gräshoppan och med hjälp av den skulle de nu lära sig mera om fysik. Det hoppet blev minst lika långt som gräshoppans.
Kraft och rörelse
Vad gör en forskare? Hur kan något röra sig när man inte rör det och kan vi bygga något som finns idag men inte fanns förr?
Osynliga krafter
Denna kunskapsresa om färger startade i en gammal resväska med föremål som kan kopplas till naturvetenskap och teknik.
Rengbågens färger
Var hittar vi vatten? Det låter som vatten i toaletten. Det låter som vattendroppar, de hoppar. Man kan inte dricka smutsigt vatten, men det kan bli rent.
Vatten och dess ljud
Vad är moln gjorda av? Varför ser moln olika ut och varför har de olika färg? Hur kan vi skapa en regnbåge?
Moln och regnbågar
Är det någon skillnad på snö och is? Vad är det vita i isen? Vad händer när det fryser?
Snö, is och vatten
Är alla skuggor svarta? Kan man springa ifrån sin egen skugga?
Ljus och skuggor
Barnen fick undersöka och skapa förståelse för begreppen ljud, ljudvågor, vibration och stämband.
Ljud och ljudvågor
Vad är magnetiskt och hur fungerar det? Varför ramlar vi inte av jorden, är det för att vi är magnetiska?
Magnetism och rymden
Ljudet kommer genom et hål i örat och ut på andra sidan. Hur hör vi ljud? Hur kan man mäta ljud?
Ljud och ljudstyrka
Hur bränns och sticks brännässlor? Varför bränner man sig? Varför bränns de? Vad kan man göra om man bränner sig på en brännässla?
Brännässlan
Är alla småkryp insekter eller finns det olika kriterier? Är insekterna kategoriserade i olika arter? Gör insekterna någon nytta?
Jordens största djurgrupp – insekter
Är det här kallt? Är det här varmt? Vad händer med snön om man tar in den? Varför flyter is i vaten? Vad är isolering?
Vattnets faser och isolering
Morötter väckte barnens nyfikenhet! De växer i jorden, men finns det morötter under alla växter? Tillsammans gick de ut för att undersöka detta.
(Mo)rötter
Hur blir det många potatisar? Vart växer potatisen? Varför ligger plantorna ner? Barnen hade många teorier som de undersökte vidare.
Hur blir det en potatis?
Har potatis en stjälk? Behöver potatis sol för att växa? Kan man äta potatisen? Barnen utforskade potatisarna med sina sinnen.
Undersöka potatis
En potatis hade svart skal, några var lila och andra var gula. Men hur såg de ut under skalet? Barnen utforskade!
Potatis och verktyg
Barnen fascinerades potatisarnas olika färger. De undrade bland annat hur potatisen egentligen gör för att bli lila helt igenom.
Potatis och färg
Barnen hade tidigare besökt en bondgård och blivit fascinerade av kossornas bajs. Hur mycket bajsar en ko och vart tar bajset vägen?
Kobajs och kretslopp
Barnen besökte en bondgård och fick bland annat veta hur smör kom till, som de sedan fick testa på att göra och smaka.
Från ko till macka
Enligt den ryskfödde pedagogen och psykologen Lev Vygotskij sker varje inlärningsprocess, i eller utanför skolan, i ett samspel mellan en aktiv vuxen och en aktiv elev i en stimulerande miljö.
Naturvetenskapliga principer
Storytelling var temat för den sista sammankomsten i en serie av tre workshops för förskolans personal tillsammans med barn och föräldrar. Genom att skapa berättelser skulle barnen nu befästa sina kunskaper och erfarenheter om teknik och naturvetenskapliga principer.
Storytelling
Barn i fem års ålder från Regnbågens förskola i Karlshamns kommun och med samarbete från science center Kreativum, har under hösten deltagit i projekt Science Kids.
Jorden och rymden
På Bellevues förskola i Karlshamns kommun deltog 17 barn från en avdelning i projektet Science Kids tillsammans med Kreativum, science center.
Kan två färger bli en
En kunskapsresa med 20 barn i åldrarna tre till fem år från Vita Sands förskola Bromölla kommun i samarbete Kreativum Science center i Karlshamn.
Kroppen
På Åryds förskola som ligger i Karlshamns kommun deltog 14 barn och två pedagoger i projektet Science center i Karlshamn.
Magnetism
På Hälleryds förskola i Karlshamns kommun har barnen i åldrarna två till fem år på avdelningen Skeppet deltagit i projektet Science kids i samarbete med Kreativum science center i Karlshamn hösten 2024.
Skelettet
Under hösten 2024 har Korpaborgens förskola i Karlshamns kommun deltagit i en kunskapsresa med sex barn i åldern två till tre år. Projektet har skett i samband med science center Kreativum. Kunskapsresan har haft ett tema mot vattnets faser.
Vattnets faser
På Hällaryds förskola i Karlshamns kommun har barn i åldrarna ett till två deltagit i projektet Science kids i samarbete med Kreativum science center i Karlshamn hösten 2024.
Ljud och känslor
Kunskapsresor
Materialet kan användas av föräldrar hemma, i förskolor eller i folkbildningsaktiviteter i regi av Science Centers, studieförbund, folkhögskolor eller lärosäten. Korta sammanfattningar av genomförda kunskapsresor och tips om material för ”hemmabruk” finns under respektive huvudrubrik (Naturvetenskap, Teknik, Matematik) Den kompletta pedagogiska dokumentationen ligger under rubrikerna För förskolor och uppgifter om använt material finns under Materialstöd i menyraden.
Vill din förskola göra en egen kunskapsresa?
Vill du utveckla metodiskt och lekfullt lärande med barnens nyfikenhet som drivkraft? Då kan du använda mallen nedan för en pedagogisk dokumentation som kan spridas till andra avdelningar inom förskolan. Blir den bra vill vi gärna titta på den för att eventuellt publicera den på Science Kids’ hemsida. Skicka ditt förslag till info@foretagsam.se