
Varför Science Kids?
Små barn är nyfikna av naturen. De vill undersöka, utforska och upptäcka världen runt omkring sig. När vuxna lyssnar, ställer frågor och guidar på barns villkor, sker lärande på djupet. Genom Science Kids får barnens egna funderingar och upptäckter styra kunskapsresorna – och vi lägger grunden för ett livslångt intresse för naturvetenskap och teknik. Samtidigt bidrar vi till att förebygga skolsvårigheter och säkrar framtida kompetens för Sveriges teknik- och ingenjörsyrken.
Ingenjörslandet Sverige
Sverige har länge varit en ledande nation inom innovation och tekniska framsteg. Från banbrytande uppfinningar till globala industriframgångar – vi har byggt vår välfärd på ingenjörskonst och forskning. Men framtiden är inte given.
Sjunkande kunskapsresultat
– en väckarklocka
Många elever avslutar idag sin skolgång utan gymnasiebehörighet, och intresset för naturvetenskap och teknik sjunker. Sveriges ställning som ingenjörsnation är hotad. Här kan förskolan spela en avgörande roll.
Våga låta barn leda vägen
I Science Kids är pedagogens roll att vara en guide – inte en färdig föreläsare. Genom att ge barn tid och utrymme att själva söka svar, skapas en miljö där barnens egna upptäckter får blomstra. Läraren finns där för att stötta och leda i rätt riktning, men utan att ta över.
Utvecklingsvägar
Science Kids har skapats för att hjälpa vuxna i barnens närhet att förklara naturens lagar och teknikens utveckling. Kunskapsresor som drivs av barnens nyfikenhet kan användas överallt och förslag på utvecklingsvägar finns under Metodstöd, se underrubrikerna STEM för alla och STEM i förskolan
Vad är Science Kids?
Science Kids är ett initiativ från BUNT (Barn Upptäcker Naturvetenskap och Teknik), i samarbete med sju svenska Science Centers och förskolor i tio kommuner. Tillsammans har vi utvecklat en pedagogisk modell som bygger på barns naturliga nyfikenhet och använder den som drivkraft för lärande inom naturvetenskap, teknik och matematik.
VÅGA VARA TYST – LÅT BARNEN STYRA
Nyfikenheten – barnets superkraft
När ett barn upptäcker något nytt aktiveras hjärnans belöningssystem. Dopamin frigörs och skapar längtan efter fler upptäckter. Genom att uppmuntra barn att ställa frågor och experimentera, bygger vi inte bara kunskap utan även självförtroende och kreativitet.
En outnyttjad tillväxtmotor – förskolan
I Sverige går nästan alla barn i förskolan, där engagerade pedagoger och en ambitiös läroplan lägger grunden för lärande. Forskning visar att tidiga insatser har stor betydelse för barns utveckling. Här finns en potential som Science Kids vill lyfta fram och använda för att forma framtidens kunskapssamhälle.