STEM i förskolan

STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) är avgörande i dagens samhälle, och insikten om att lärandet måste börja tidigt växer snabbt.. Med engagerade och kunniga pedagoger kan förskolan inte bara stärka barns förståelse för naturvetenskap och teknik, utan också väcka en nyfikenhet som driver dem att utforska, ifrågasätta och forma morgondagens värld.

  • Gör det själv

    På webbplatsen www.sciencekids.se finns dokumentation av kunskapsresor inom naturvetenskap, teknik och matematik som genomförts på tjugo förskolor i tretton kommuner. Här finns exempel och förebilder tillsammans med metod-och materialstöd som gör det lätt för pedagoger och arbetslag att skapa egna kunskapsresor för barn i förskolan. För att göra det ännu lättare finns nedan en länk till en steg för steg-guide för pedagoger

  • Kom igång

    Att våga vara tyst och låta barnens frågor och funderingar leda vägen är grunden i ett utforskande lärande. Men för att styra nyfikenheten mot framkomliga kunskapsvägar inom STEM-området behövs också ett visst kunskapsdjup. En pedagog från Science Center eller regionens lärosäten kan inspirera, vägleda och hjälpa förskolan att komma igång med en pedagogik som bygger på nyfikenhet, undersökande arbetssätt och vetenskapliga upptäckter.

  • Samarbete med studieförbund

    Våren 2024 arrangerade förskolan Fjärdinggatan 20 i samarbete med ABF flera studiedagar i Göteborg. Tre förskollärare förberedde och dokumenterade en serie kunskapsresor som genomfördes tillsammans med barnen och deras föräldrar. De vuxna lärde sig att lyssna och låta barnen vara aktiva – och fick tips om hur det lekfulla lärandet kan fortsätta hemma. Se kunskapsresorna Naturvetenskapliga principer och Storytelling.

  • Yrkeshögskolan

    Hösten 2024 genomför ABF Vux den första YH-utbildning om naturvetenskap och teknik i förskolan med Science Kids

  • Utvärderingar

    Här hittar du material för utvärderingar.

  • Högskolekurser

    Till hösten 2025 presenteras ett antal fortbildningskurser för förskollärare

  • Fråga AIDA

    AI kan användas för att få svar på frågor, tips och idéer om i stort sett allting, också om hur man kan förklara komplicerade saker för barn eller planerar en temavecka. Här finns en kort introduktion av Patrik Hernvall, docent vid Stockholms Universitet.

  • Gymnasiearbetet Science Kids

    Föreningen BUNT inbjuder elever som går på Teknik eller Naturvetenskapsprogram att delta i en tävling om vem som gör 2024 års bästa gymnasiearbete om att utveckla intresset för naturvetenskap och teknik på svenska förskolor. Dela med dig av dina kunskaper inom teknik och naturvetenskap och gör ditt gymnasiearbete tillsammansmed barn på en förskola.

  • Utbildningsradion

    UR Play har program för alla skolformer, producerade av UR eller inköpta från andra bolag. För barn i förskoleåldern finns många underhållande och lärorika videoprogram som kan användas både hemma och i förskolan. Genom tjänsten UR Access är det också möjligt att göra ”klipp” som länkar till en viss del av ett program.

  • NTA Skolutveckling

    NTA Skolutveckling vänder sig till skolans huvudmän och erbjuder tematiskt material som utgår från kursplanerna i ett eller flera av ämnena biologi, fysik, kemi, teknik och matematik Varje tema omfattar en utbildning, en lärarhandledning och material för ett frågebaserat, laborativt arbetssätt.