
Medverkande
Science Centers
-
2047 Science Center är en kunskapsarena inom naturvetenskap, teknik och matematik. Vi är en resurs för förskolan och skolans alla årskurser och fungerar som ett nav mellan skola, akademi och näringsliv. Vi arbetar för framtidens kompetensförsörjning.
På 2047 Science Center finns en experimentmiljö med olika teman. De olika teman i experimentmiljön är: Människa, Teknik, Fysik, Energi och Matematik.
Experimentmiljön är fylld med interaktiva experiment så att våra besökare kan utforska, upptäcka och fascineras av naturvetenskap och teknik. Roligt och lärorikt för alla åldrar.
2047 Science Center är en av parterna i projektet Science Kids och har en projektledare som samverkar med processledare och förskolor i Falun och Borlänge samt nationellt med övriga projektledare och projekts styrgrupp.
-
Kreativum är Sveriges sydöstra science center, som ligger i Karlshamn, Blekinge. Vårt uppdrag är att stimulera intresse för teknik, naturvetenskap, matematik, innovation och entreprenörskap för att samhället och vår region ska möta dagens och framtidens utmaningar.
Kreativum är en mötesplats för allmänhet, skola, näringsliv och akademi. Här skapas upplevelser som ger andra perspektiv och skapar nya möjligheter. Vi jobbar tillsammans med näringslivet och det offentliga för att stärka regionens, ja hela Sveriges konkurrenskraft, främst inom naturvetenskap och teknik. Vi är en självklar partner i regionens kompetensförsörjning och attraktivitet - med nyfikenhet på naturvetenskap, teknik och hållbarhet som drivkraft.
På Kreativum finns kunskap inom naturvetenskap, livslångt lärande och kring vad som väcker upptäckarlusten i oss människor. Vi erbjuder kunskapsbaserade upplevelser på ett aktiverande och roligt sätt. Vi vill att fler ska hitta det som får dem att bubbla eller brinna, vilja utbilda sig och satsa på en framtid inom teknik och naturvetenskap. Vi vet att vi har unika möjligheter att ge alla, oavsett bakgrund och sociala förutsättningar, tillgång till livslångt lärande och en meningsfull fritid.
Kreativum science center i Karlshamn, är en av parterna i projektet Science Kids och har en projektledare som samverkar med processledare och förskolor i Karlshamn- och Bromölla kommun samt nationellt med övriga projektledare och projektets styrgrupp
-
Teknikens Hus är Sveriges nordligaste science center och ett av landets första. Vårt uppdrag är att öka intresset för teknik, naturvetenskap och matematik hos barn och unga, med ett långsiktigt mål att stimulera till ökad kompetens, högre utbildning och på sikt tillväxt i regionen. Vi är ett nav mellan skola, akademi, näringsliv och har ett vetenskapligt råd med professorer från universitetets institutioner.
Att vara i Teknikens Hus är som att resa genom Norrbotten och se hur saker fungerar i verkligheten. Här finns miljöer med interaktiva utställningar där besökare kan utforska naturvetenskap, teknik och många av länets näringar som till exempel energi, järn och stål, rymden och skog och papper.
Vi samverkar med lärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet och är en resurs för lärare, barn och elever i alla skolformer genom pedagogledda skolprogram och lärarfortbildning inom vårt regionala lärarnätverk vilket omfattar samtliga kommuner Norrbotten.
Teknikens Hus är en av parterna i projektet Science Kids och har en projektledare som samverkar med processledare och förskolor i Luleå och Älvsbyn samt nationellt med övriga parter.
-
2016 öppnades dörrarna till Skellefteås science center, Exploratoriet. Vår ambition är att nå så många elever i grund- och gymnasieskolan som möjligt och ge dem chansen att inte bara läsa om, utan faktiskt uppleva och testa olika tekniska och naturvetenskapliga fenomen. Hos våra elever finns framtiden och vi vill ge dem chansen att stärka sin kunskap för att de ska kunna ta den vidare till nästa nivå.
På Exploratoriet finns flera interaktiva utställningar som exempelvis Matvalet, Ett Skellefteå för alla och Metaller. Till utställningarna finns skolprogram som syftar till att väcka nyfikenhet och förmedla kunskaper om de olika områdena. Vi samverkar med både lärare och gymnasieelever för att ge så många barn och elever de bästa förutsättningar att utvecklas och i förlängningen bli framtidens kompetenta medborgare.
Exploratoriet har en projektledare inom Sciense kids matematik som samarbetar med förskolor i Skellefteå kommun.
-
Tom Tits Experiment i Södertälje är Sveriges största science center och erbjuder en kreativ och inspirerande miljö där naturvetenskap och teknik utforskas på ett engagerande sätt. Vårt mål är att vara en arena och mötesplats där vetenskapligt kapital kan växa genom upptäckarglädje. I den ståtliga industribyggnaden från 1900-talet, samt utomhus i experimentparken, kan besökare på ett interaktivt och praktiskt sätt upptäcka och utforska naturvetenskap, teknik och hållbarhet. Fokus ligger på att göra vetenskap tillgänglig och lustfyllt för alla åldrar. Genom att prova, testa och upptäcka lär sig besökarna om naturvetenskapliga och tekniska fenomen i en miljö som stimulerar både nyfikenhet och lärande.
Tom Tits Experiment erbjuder också särskilda aktiviteter för skolor och pedagoger. Förskollärare och lärare kan delta i kompetensutveckling genom bland annat studiedagar, kurser och handledning, där de får fördjupad kunskap kopplat till naturvetenskap och teknik i undervisningen. Genom sin utställning fungerar Tom Tits som ett utökat klassrum där elever och lärare får uppleva vetenskapliga principer i praktiken, vilket bidrar till en djupare förståelse och nyfikenhet.
Tom Tits Experiment i Södertälje är en av parterna i projektet Science Kids och har en projektledare som samverkar med processledare och förskolor samt familjecentraler i Södertälje kommun, samtidigt som de även arbetar nationellt tillsammans med andra projektledare och projektets styrgrupp.
Tom Tits Experiments Förskola är unik i världen genom att ha sin verksamhet i anslutning till ett science center. Upptäckarglädje för alla, alltid - är ledord för förskolans verksamhet. Vår utgångspunkt är att se barnens vardag som den naturliga arenan för lärandet, med inriktning naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Vi arbetar utifrån barnens lustfyllda utforskande, där vi anpassar vår verksamhet så att barnen ges möjligheter till lärande, både enskilt och i grupper med olika sammansättningar.
Science Kids-projektet har involverat barn och deras förskollärare på Tom Tits Experiments förskola samt processledare och projektledare från science centret Tom Tits Experiment. På familjecentralerna i Geneta och Hovsjö har blivande föräldrar och föräldrar med barn 0–5 år möjlighet att träffa personal från barn- och mödrahälsovård, besöka öppna förskolan och vid behov prata med en föräldrastödjare. Vi finns för hela Södertälje.
Science Kids-projektet har involverat barn och föräldrar samt förskollärare på familjecentralens öppna förskolor samt processledare och projektledare från science centret Tom Tits Experiment.
-
”En plats för alla att experimentera!” Vår specialitet är att väcka nyfikenhet och förklara fenomen hos kemiska processer samt att visa och berätta om produkter och material som användes i vardagen och som har sitt ursprung från plast och kemiföretagen i Stenungsund. Vi vill inspirera, väcka lust och glädje för naturvetenskapliga ämnen såsom matematik och teknik. Vi ser oss som ett vardagsrum för lärande för alla åldrar.
Molekylverkstan är en av parterna i Science Kids. Våra två pedagoger, varav en projektledare, samarbetar med förskolor i Stenungsunds Kommun samt nationellt med övriga projektledare och styrgruppen.
Till detta finns även en tekniker som kan bistå med digital utveckling om så behövs.
-
Dalénium är ett science center i den lilla orten Stenstorp i Västergötland, där du hittar interaktiva ”hands-on”-experiment, roliga vetenskapliga shower och lärorika skolprogram. Vi riktar oss både till dig som på din fritid vill ha en rolig och aktiv upplevelse med vetenskaplig touch, och till skolor som vill göra fördjupade och roliga aktiviteter inom Ma/NO/Te.
Vi vill ta tillvara din nyfikenhet, kreativitet och experimentlust för att väcka spänning, intresse och förståelse för naturvetenskap, teknik och matematik. Genom en spännande blandning av interaktiva stationer, experiment och vetenskapliga shower är Dalénium det perfekta utflyktsmålet för dig och din familj, eller för ditt företag, förening och skola.
Här kan du uppleva gamla upptäckter och nya uppenbarelser, du kan leka och lära dig, förstå och förundras. Vi tror att människor lär sig när de är aktivt involverade och tycker om vad de gör. Till oss kommer du för att ha kul, men det finns en chans att det fastnar lite kunskap på vägen…
Dalénium -Science Center ägs och drivs alltsedan starten 2001 och än idag helt utan vinstintresse av den ideella föreningen Dalénium. Föreningens styrelsemedlemmar arbetar till vardags inom ett brett område som omfattar både företag, kommun, skola och finansbranchen.
Vår verksamhetsidé är att ”genom utställning, pedagogiska teman och utbildningar/fortbildningar leda till ökade kunskaper inom matematik, teknik och naturvetenskap. Syftet med verksamheten är att genom pedagogiska teman och experiment stimulera och utveckla ett intresse för teknik, naturvetenskap och matematik hos främst barn och ungdomar. Verksamheten skall även sprida kunskap och vara en upplevelse för vuxna samt skapa ett lustfyllt lärande och en bildning för alla, där upptäckarglädje och kreativitet står i centrum.”
Dalénium öppet året runt och har årligen nästan 30 000 besökare, vilket omfattar både skolbesök och privatpersoner. Vi är 5 helårsanställda plus ett antal deltidsanställda.
Förskolor
-
I Bromölla kommun finns tio kommunala förskolor, där Dalafurets förskola är placerad i centralorten belägen i ett villakvarter med grönområden runt om. Förskolan har en närhet både till villor, lägenheter samt kollektivtrafik som buss och tåg.
Dalafurets förskola har tre avdelningar: Liten 1, Liten 2 för de yngre förskolebarnen och avdelning Stor för de äldre. Barnskötare och förskollärare har fortbildning inom bland annat skolverkets: matematiklyftet, språklyftet och inom NTAs temalådor för förskolan.
Science Kids-projektet har involverat barn och deras förskollärare och pedagoger från Dalafurets förskola, samt processledare från Bromölla kommun och projektledare från Kreativum science center i Karlshamn.
Pedagoger på Dalafurets förskola har ingått i följeforskning för projektet Science Kids tillsammans med Högskolan Kristianstad.
-
Näsum är en liten by belägen 13 km norr om Bromölla. Byn omges av underbar natur med Ryssberget på ena sidan och Vångaberget på andra sidan. Näsums förskola ligger i direkt närhet till skolan och fritidshemsverksamheten. Näsums förskola har två avdelningar som deltagit i projektet Lyckan och Bikupan där de äldre förskolebarnen går.
Barnskötare och förskollärare har fortbildning inom bland annat skolverkets: matematiklyftet, språklyftet och inom NTAs temalådor för förskolan, samt samordnare för kultur i förskolan som ansvarar för att involvera professionella kulturutövare i förskolans verksamhet. Målgruppen är 3-5-åringar som vistas i förskolan.
Science Kids-projektet har involverat barn och deras förskollärare och pedagoger från Näsums förskola, samt processledare från Bromölla kommun och projektledare från Kreativum science center i Karlshamn.
Pedagoger på Näsums förskola har ingått i följeforskning för projektet Science Kids tillsammans med Högskolan Kristianstad.
-
Bromölla är en kommun i östra Skåne län och här finns åtta kommunala förskolor.
Kyrkängens förskola ligger centralt i Bromölla och är en förskola med fyra avdelningar. På avdelningen Smörblomman går de äldre förskolebarnen, som under hösten 2024 deltog i projektet Science Kids matematikväskan.
-
Stenstorps förskola Fyren är en kommunal förskola som ligger mitt i det lilla samhället Stenstorp i Falköpings kommun, på gångavstånd till Dalénium Science Center.
Stenstorps förskola är en förskola med kunnig, målmedveten och professionell personal. Vi känner stolthet för vår verksamhet, vi har öppenhet och insyn i vårt arbete och vi har god gemenskap och sammanhållning mellan förskola och hem. Förskolan jobbar projektinriktat och har ”Språk” som ett gemensamt tema. Vi jobbar med barns delaktighet och inflytande, pedagogisk dokumentation, bemötande och kollegialt lärande.
Science Kids-projektet har involverat barn och deras pedagoger från Stenstorps förskola Fyren och projektledare från Dalénium Science Center.
-
Barnens Hus är en av Faluns tre Montessoriförskolor. Montessoripedagogiken är grunden för förskolans verksamhet. Barngruppen är delad utifrån ålder: Avdelning Nido där de yngsta barnen går i en mindre grupp, och avdelning Casa där de äldre barnen går i en större grupp.
Förskolan har en stor och fin gård som lockar till lek. Det finns många olika bärbuskar, träd och växter. Vi odlar potatis i vårt potatisland. Vi plockar och njuter av bär från våra buskar. I grönsakslandet finns det olika örter och ibland även tomater och morötter.
Barnet i centrum
För Maria Montessori var barnens lek så viktig att hon kallade leken för arbete. Den får inte störas
eller förstöras. Den filosofin finns kvar på alla montessoriförskolor i hela världen än i dag.
Vi arbetar efter Svenska Montessoriförbundets auktorisationskrav samt efter förskolans läroplan.
I projektet Science Kids deltar våra äldsta barn.
Science Kids-projektet har involverat barn och deras förskollärare, processledare från Barnens Hus förskola och projektledare från 2047 Science Center
-
Dagsländan är en av Faluns tre Montessoriförskolor.
Montessoripedagogiken är grunden för förskolans verksamhet. För Maria Montessori var barnens lek så viktig att hon kallade leken för arbete. Den får inte störas eller förstöras. Den filosofin finns kvar på alla montessoriförskolor i hela världen än i dag
Hos oss går 38 barn fördelade på två grupper Sländan för de äldre barnen och Larven för de yngre.
Vi har en fantastisk utegård med bärbuskar och äppelträd som inbjuder till lek och lärande. På vintern åker vi madrass från vår lilla kulle och skridskor på vår alldeles egna skridskoplan. Förskolans lokaler är stora och ljusa och erbjuder en väl genomtänkt lärandemiljö
I projektet Science Kids deltar våra äldsta barn.
Processledare:
Anette Bigenius -
Korpaborgens förskola i Karlshamn har sex avdelningar och ligger i ett naturskönt område med närhet till skog och ängsmark.
Förskolan är byggd med två kuber, Borgen och Korpen, med tre avdelningar per kub. Avdelningarna är åldersindelade med yngre, mellan- och äldre barn. I varje kub finns gemensamma utrymmen, en ateljé och en lekhall för skapande och rörelse. Mellan kuberna finns en korridor som binder ihop förskolan.
Science Kids-projektet har involverat barn och deras förskollärare och pedagoger från Korpaborgens förskola, samt processledare från Karlshamns kommun och projektledare från Kreativum science center i Karlshamn
-
Karlshamn kommun ligger i Blekinge län och här finns 23 förskolor både i kommunal- och fristående regi. Svängsta förskola har nio avdelningar fördelat på åtta avdelningar i den stora byggnaden och en avdelningen i en “Villa” bredvid. Barn från äldreavdelningen samt två pedagoger deltog under hösten 2024 i projektet Science Kids matematikväskan.
-
Karlskrona är en tätort i Blekinge och här finns cirka 60 kommunala och fristående förskolor. Dessutom finns pedagogisk omsorg (familjedaghem) som alternativ. Fågelmara förskola har under hösten 2024 deltagit i projektet Science Kids matematikväskan. Förskolan har tre avdelningar, där de äldreförskolebarnen från avdelningen Trasten deltog tillsammans med två pedagoger.
-
Karlskrona är en tätort i Blekinge med ca 60 kommunala och fristående förskolor. Dessutom finns pedagogisk omsorg (familjedaghem) som alternativ. Spandelstorps förskola har under hösten 2024 deltagit i projektet Science Kids matematikväskan. Förskolan har fem avdelningar, där de äldreförskolebarnen från Snickeboa deltog tillsammans med en pedagog.
-
På Bergets förskola finns fem avdelningar varav tre är för de yngre barnen och två för de äldre. Förskolegården inbjuder till lek och rörelse och ger förutsättningar för fysiska utmaningar liksom skogsområdet som finns i direkt anslutning till gården. Tillsammans med nyfikna pedagoger får barn upptäcka, undersöka och lära sig saker och utveckla sin sociala förmåga. Pedagogisk dokumentation är vårt verktyg för att följa barnens och pedagogernas lärprocesser och i våra projekt involveras läroplanens olika målområden.
Vår vision är att erbjuda alla barn en utbildning för en hållbar värld där medskapande, kreativitet och lustfylld lärande ger växkraft.
Science Kids-projektet har involverat barn och deras förskollärare, processledare från Luleå kommun och projektledare från Teknikens Hus
-
Burströmska förskolan har fyra avdelningar med åldersblandade barngrupper. Förskolan lägger grunden för barnets livslånga lärande genom att ha miljöer som lockar till lek och kreativitet. Gården inbjuder till lek och lärande och vi vistas ute så mycket som möjligt med barnen. Att "flytta ut" matematik, naturvetenskap, teknik, språkträning och estetiska lärprocesser ger barnen en varierad och spännande undervisning.
Vår vision om att ge alla barn förutsättningar till att bli goda samhällsmedlemmar når vi genom att vara trygga förebilder, arbeta för ett lustfyllt och utmanande lärande, stimulera till självständighet samt genom att utveckla det sociala samspelet i barngrupperna.
Science Kids-projektet har involverat barn och deras förskollärare, processledare från Luleå kommun och projektledare från Teknikens Hus
-
Olofströms kommun ligger i Blekinge län och erbjuder förskola inom tätorten samt i ytterområdena. Ekeryds förskola ligger centralt med sex avdelningar. Under hösten 2024 deltog de äldre förskolebarnen tillsammans med fyra pedagoger i två olika grupper i projektet Science Kids matematikväskan.
-
Skellefteå kommun ligger i Västerbotten och är en geografiskt stor och snabbt växande kommun i Sverige. Skogsstjärnan är namnet på den mobila förskoleavdelningen på Barnportalens förskola i Kåge. Här får barnen varje dag åka med en specialinredd förskolebuss ut till spännande miljöer och platser. Verksamheten bedrivs till stor del utomhus under mottot "kläder efter väder".Med naturen som bas bedrivs en verksamhet med fokus på natur, rörelse och kreativitet. Barnen lär sig om natur och miljö, där motorik och uthållighet utvecklas. Vi är utomhus eller inomhus beroende på vår planering och väder. Om det blir mycket kalla dagar kan verksamheten bedrivas utomhus, men också inne i bussen del av dagen eller på annat utflyktsmål exempelvis bibliotek, Exploratoriet och Nordanå. Science Kids-projektet har involverat barnen och deras pedagoger från Skogstjärnan där barnen varit indelade i två grupper som gjort två resor.
-
En privat förskola som ligger i centrala Stenungsund med gångavstånd till Molekylverkstan. På förskolan får barnen uppleva, utvecklas och upptäcka världen i en trygg miljö tillsammans med utbildade pedagoger. Sjöstjärnan ligger vackert belägen centralt i Stenungsund med närhet till hav och skog. Deras utegård inbjuder till såväl lek som odling av både kryddväxter, grönsaker och bär. Här finns engagerad personal och en styrelse som drivs av föräldrar.
Sjöstjärnan består av två avdelningar, en 1-3 (4) års grupp och en 3-5 (6) års grupp fördelat på sju pedagoger. Science -Kids projektet har involverad deras 5 års grupp och deras två pedagoger tillsammans med två projektledare från Molekylverkstan Science center.
-
På familjecentralerna i Geneta och Hovsjö har blivande föräldrar och föräldrar med barn 0–5 år möjlighet att träffa personal från barn- och mödrahälsovård, besöka öppna förskolan och vid behov prata med en föräldrastödjare. Vi finns för hela Södertälje.
Science Kids-projektet har involverat barn och föräldrar samt förskollärare på familjecentralens öppna förskolor samt processledare och projektledare från science centret Tom Tits Experiment.
-
Tom Tits Experiments Förskola är unik i världen genom att ha sin verksamhet i anslutning till ett science center. Upptäckarglädje för alla, alltid - är ledord för förskolans verksamhet. Vår utgångspunkt är att se barnens vardag som den naturliga arenan för lärandet, med inriktning naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Vi arbetar utifrån barnens lustfyllda utforskande, där vi anpassar vår verksamhet så att barnen ges möjligheter till lärande, både enskilt och i grupper med olika sammansättningar. Science Kids-projektet har involverat barn och deras förskollärare på Tom Tits Experiments förskola samt processledare och projektledare från science centret Tom Tits Experiment.
-
Sölvesborgs kommun ligger i Blekinge län och erbjuder barnomsorg i form av förskolor och pedagogisk omsorg (familjedaghem) samt två fristående förskolor. Kulingens förskola är en personalkooperativ förskola som ligger i Hällevik. Under hösten 2024 deltog de äldre förskolebarnen, samt två pedagoger i projektet Science Kids matematikväskan.
-
Förskolan ägs av ett personalkooperativ som driver ytterligare en förskola och ett fritidshem i Uddevalla kommun. Förskolan är Reggio Emiliainspirerad och ligger på landet med närhet till skog, hav och strand. På förskolan går det ca 60 barn fördelade på fem avdelningar med åldershomogena grupper. På Förskolan Lustträdgården är vår permakulturträdgård hjärtat av vår pedagogik. Här får barnen utforska och lära sig om hållbar odling och ekologisk mångfald på ett lekfullt och praktiskt sätt. Science Kids-projektet har involverat barn och deras pedagoger från förskolan Lustträdgården och projektledare från Dalénium Science Center.
-
På Timmersvansens förskola finns fyra avdelningar varav två är för de yngre barnen och två för de äldre. I Science Kids-projektet har två avdelningar, Lyan och Holken, deltagit i olika utforskande och experimenterande arbetssätt. Avdelningen Lyan tar emot yngre barn och har en särskild anpassning utifrån barn i behov av särskilt stöd. Holken tar emot de äldre barnen.
Förskolegården är uppdelad i stora och lilla gården. Den stora gården har stor variation och närhet till skog och fria ytor för lek och rörelse, där möts barnen från alla avdelningar. Den lilla gården är anpassad för de yngre barnen, men bjuder också in till ett roligt och lustfyllt lärande för alla barnen på förskolan.
Science Kids-projektet har involverat barn och deras förskollärare, processledare från Timmersvansens förskola och projektledare från Teknikens Hus.