“Klubben Science Kids”

Åh, kommer du idag igen! De nyfikna barnen hälsar glatt när Cecilia dyker upp på förskolan. De tycker att det är roligt att vara med i klubben med ugglan och loggan som välkända symboler. Cecilia Henriksson är pedagog på Kreativum Science Center som, i samarbete med Science Kids, ordnar kunskapsresor i matematik för förskolor i regionen. 

En kunskapsresa består i regel av fyra tillfällen. Varje tillfälle inleds med en introduktion av Cecilia Henriksson där förskolans pedagoger deltar tillsammans med barngruppen. Förskollärarna studerar noga vad barnen gör och säger, för att sedan tillsammans med Cecilia bestämma vilka begrepp som de ska fokusera på i fortsättningen. 

Först har de en berättarstund. Barnen har ett stort behov av att berätta vad de gjort och vad som har hänt sen sist. 

  • Det är viktigt att skapa relationer, säger Cecilia. Då behöver jag också visa barnen att jag är en lyssnare som tycker att det barnen säger är viktigt och intressant

Sedan samlar de sig för att börja dagens klubb med undervisning och andra aktiviteter. 

  • Vad tänker ni att matematik kan vara för något, frågar Cecilia. 

Man gör det i skolan”, säger ett barn. Ett annat barn rabbelräknar så långt det kan. ”Det är pengar”, säger någon, ”så man vet hur stor glass man kan köpa … så man har råd.”

Bild canva.com
Förskollärarna studerar vad barnen gör och säger.

Bild canva.com
Väskan som Cecilia haft med sig innehåller många olika föremål som kan kopplas till matematik.

Planerade aktiviteter och fri lek 

  • Jag upplever att pedagogerna är duktiga på att fånga upp barnen, säger Cecilia. Som till exempel när barnen vid uteleken hittade pinnar, ställde de frågor som: ”Vilken är lång och vilken är kort?”. 

Men efter en spontan situation behöver det också ske en planerad undervisning eller en aktivitet där barnen får upprepa begreppen igen. De kan exempelvis få i uppgift att sakleta efter begreppen lång och kort inne på förskolan. 

Det är viktigt att det byggs upp en lärmiljö på avdelningen dit alla har möjlighet att återvända i såväl fri lek som i styrda undervisningstillfällen. Lärmiljön byggs upp med föremål som stimulerar nyfikenheten och inbjuder till utforskande. Cecilia upplever att pedagogerna är duktiga på att hitta föremål på avdelningen som knyter an till och synliggör matematiken, exempelvis måttsatser, tärningar, matteord med bildstöd, snören, timglas, mönsterkort och liknande saker. Cecilia lånar även ut material från Kreativum som kan användas i olika undervisningssituationer.. 

  • När man lyssnar på nyfikna barn som undersöker och testar, så är det tydligt hur duktiga de är att driva på själva, säger Cecilia. Det är i den fria leken och det spontana som den ”nya nyfikenheten” dyker upp samt lusten att utforska och undersöka vidare. 

  • Men vi behöver vara aktiva och stötta upp samtalen genom att ge barnen rätt ord och begrepp i rätt sammanhang, fortsätter hon. 

Vid varje etapp på kunskapsresan planerar personalen tillsammans med Cecilia vilka begrepp som ska belysas vidare och hur det kan ske i undervisningen. Pedagogerna har också fått tips på material, som böcker och film eller uppdrag, som de kan arbeta med mellan gångerna.  

Hembrev 

I kunskapsresorna i matematik involveras även vårdnadshavarna. Hembrev beskriver vad som har skett under Science Kids vid varje tillfälle. Breven ger också tips om aktiviteter som familjen kan göra, samt länkar till filmer som de kan titta på tillsammans. De innehåller också “snabbfakta” som ger stöd för vårdnadshavarna att kunna förklara det matematiska innehållet och dess begrepp. 

En förskola som jobbade med en kunskapsresa om volym och bråk tipsade familjen om att undersöka bråk hemma genom att dela frukt, kakor, pizza i lika delar och benämna dem hel, halv eller tredje- och fjärdedelar.Barnen i denna kunskapsresa var väldigt engagerade och visade spontant vid en lunchstund hur det gick till att dela hamburgare lika på tre. 

Väskan 

Cecilia öppnar väskan som hon haft med sig. Den innehåller många olika föremål som kan kopplas till matematik. Barnen blir nyfikna och undersöker föremålen tillsammans med frågvisa pedagoger. Sedan uppmanas de att välja varsitt föremål från väskan. I tur och ordning visar och berättar barnen vad de har valt. Alla får berätta färdigt om sin sak. Pedagogerna stöttar med frågor som: Hur ser den ut? Hur kan man använda den? Vad kan den heta? 

Introduktionen varar runt sextio minuter och blandas med olika aktiviteter och övningar så som undersökningar där materialet testas med inslag av rörelseuppdrag. På en förskola fångades barnen genast av ett måttband i väskan. De inspirerade varandra att mäta sig själva och olika föremål i rummet. Därmed hade barnen öppnat för att deras kunskapsresa skulle handla om mätning och storlek. 

När barnen sedan vill jämföra saker som de har mätt inser de att de behöver använda jämförelseord. Begreppen lång, längre och längst eller kort, kortare och kortast införlivas ganska snart i barnens ordförråd. Samma sak när det gällde storlek: stor, större, störst och liten, mindre, minst. 

Bild canva.com
När man lyssnar på nyfikna barn som undersöker och testar, så är det tydligt hur duktiga de är att driva på själva.

Vad har du lärt dig idag 

Avslutande frågor som ställs är: Vad har du lärt dig idag? Vad tyckte du var roligt? Cecilia blev inspirerad av en förskollärare I Karlskrona, där hon genomförde kunskapsresan ”Tid: en minut eller en sekund”. Pedagogen avslutade varje undervisningstillfälle med frågan: ”Vad har du lärt dig idag?” ”Visaren går runt till 60 och sedan börjar den om. Ett varv till 60 är en minut.” 

  • Jag har infört frågan på kunskapsresor med andra förskolor, berättar Cecilia. Barnen behöver träna på denna frågeställning, fortsätter hon. 

- De har lättare att svara på vad de tycker har varit roligt. Men det är viktigt att de också tränas att få syn på sin egen kunskapsutveckling

Även pedagogerna får redogöra för de framgångsfaktorer de tar med sig från kunskapsresan. De upplever, exempelvis, vikten av att hålla matematikbegreppen levande i såväl i undervisningsverksamheten som i leken och i vardagssituationer. 

  • Vi upplever att både pedagoger och barn har fått upp ögonen för matematik nu med hjälp av Science kids, säger pedagogerna på Kyrkängens förskola i Bromölla. 

När fjärde träffen är avslutad i klubben Science Kids, packar Cecilia ihop väskan. Men innan det är dags för henne att gå händer det alltid att hon i barngruppen får någon kram eller high-five.  

Av Mats Hemberg